Viktresan på 14 dagar

Vad är VLCD?

Very Low Calorie Diet

VLCD, eller Very Low Calorie Diet, är en näringsmetod som innebär att man konsumerar en mycket låg mängd kalorier under en bestämd tidsperiod. Vanligtvis sträcker sig detta från 800 till 1200 kalorier per dag. Tanken bakom VLCD är att ge kroppen en effektiv och snabb kickstart för viktminskning genom att minska kaloriintaget drastiskt.

VLCD involverar att ersätta vanliga måltider med näringsrika ersättningsprodukter, som shakes, bars, soppor, m.m som är särskilt utformade för att tillgodose kroppens behov av vitaminer, mineraler och andra essentiella näringsämnen, trots det låga kaloriintaget.

Detta kan vara ett effektivt verktyg för en snabb viktminskning, men det är viktigt att överväga det som en temporär lösning och integrera en mer balanserad kost och livsstil på lång sikt för att upprätthålla resultat och hälsa.

Så om du letar efter en snabb och intensiv start på din viktminskningsresa, kan VLCD vara något att överväga. Det erbjuder en fokuserad och strukturerad metod för viktminskning med noggrant utformade produkter för att stödja din hälsa.

Startpaket: 7 dagar

Det här är ett perfekt startpaket som innehåller måltider för 7 dagar, extra fibrer för att magen ska må bra och Omega 3 som är ett lämpligt tillskott vid viktnedgång.

Att tänka på vid VLCD-kost

När du äter tre måltider Anew VLCD per dag får du i dig ca 800 kcal/dag och alla nödvändiga vitaminer och mineraler i rätt balans. Efter 2-3 dygn bildas ketoner som hjälper och skyddar kroppen och ser till att hjärnan får energi. Livsmedelsverket påpekar vikten av ett tillräckligt dagligt vätskeintag i samband med VLCD.

För att må bra under denna period är det viktigt att du dricker ordentligt med vatten. Vätskebehovet varierar från person till person och från dag till dag beroende på aktivitet och situation, som ett riktmått bör en normalstor vuxen person dricka ca 2 liter vatten/dag. Intaget av vatten bör vara väl fördelat under dygnet.

I vissa fall och i vissa situationer kan man dock behöva dricka mer. Under fysisk träning exempelvis ökar vätske- och saltförlusterna ytterligare. Detta kan med fördel kompenseras med mineralvatten som, förutom vatten, innehåller salter.

Hur kan du må så bra med så lite mat?

Svaret är ketoner som bildas vid nedbrytning av fett när musklernasglykendepåer är tömda.

Ketoner är en nedbrytningsprodukt av fett. Ketoner skyddar muskelcellerna vid en viktreducering. Ketonerna ger dig dessutom ökad känsla av pigghet och dämpar hunger känslorna. Detta inträder efter ca 3-4 dygn.

Den milda ketosen vid en viktreducering med VLCD kan INTE jämföras med det sjukliga tillstånd som kan uppträda vid en diabetessjukdom. Vid en säker viktminskning med VLCD helfart är ketoner ett tecken på att du kommit in i en maximal fettförbränning.

Ketoner ska inte förekomma hos friska personer som äter vanlig kost. Då är det ett tecken på sjuklig nedbrytning och bör utredas av läkare.

3 viktiga fakta

VLCD är en Very Low Calorie Diet som tagits fram av de främsta specialisterna på marknaden och är utformad för att säkerställa en så effektiv och okomplicerad medicinskt säker viktminskning som möjligt.

VLCD måltider innehåller de vitaminer och mineraler kroppen behöver och fungerar som mat i koncentrerad form. Den följer Livsmedelsverkets och EU:s normer för komplett kostersättning vid viktkontroll.

VLCD-produkter är idag erkända och effektiva metoder för viktminskning. Mängder av forskning som bedrivits sedan 60-talet och framåt verierar säkerheten och effektiviteten vid rätt användning.

Detta händer i din kropp första veckan: dag för dag

Detta avser dig som äter en strikt VLCD-kost, det vill säga tre Anew VLCD-måltider per dag. Så här fungerar det hos de allra flesta:

Dag 1 

För att få en långvarig glädje av din viktminskning, ställ in hjärnan på din målbild. Dagen går utan problem. Det är först mot kvällen som du kan känna dig hungrig.

Ät 2 tsk – 1 msk Omega 3,6,9 olja/dag för att underlätta fettförbränningen och smörja avföringen, och ät gärna psylliumfröskal tillsammans med vatten för mättnaden och för att hålla igång magen. Det är möjligt att det tar emot lite, men ge kroppen en chans att ställa om sig! Kom ihåg att dricka. Vatten är viktigt för att du skall må bra. Första dagen är avklarad. Ge dig själv beröm, det är du värd. Inrikta dig på det du vill uppnå istället för det du vill undvika

Dag 2

De första dagarna under en viktminskning använder kroppen de energilager som finns i muskler och lever. Dessa energilager kallas för glykogendepåer och består av socker (glykogen). Glykogendepåerna töms innan fettet börjar förbrännas i din kropp.

Hungerkänslan kan komma och gå. Drick vatten, väl fördelat över dygnet, och tänk på att all den näring din kropp behöver tillförs genom att du äter VLCD 3 gånger per dag. Tänk långsiktigt. Du klarar att gå ner i vikt. Ta din dagliga promenad.

Dag 3

Du har redan minskat i vikt. Dina glykogendepåer håller nu på att tömmas. De väger ung. ½ kg och binder ca tre gånger sin egen vikt i vätska, som nu lämnar kroppen. Det är detta som förklarar de första dagarnas snabba viktminskning. Nu behöver du hjälpa kroppen med vätskebalansen, som i vanliga fall sköts av glykogendepåerna. Se till att du får i dig tillräckligt med vatten så mår du bättre.

Hitta din egen optimala nivå. Om du mår dåligt och sviktar lite: Rör på dig! Det hjälper kroppen att tömma glykogenlagret och hålla igång blodcirkulationen. Håll ut! Detta är oftast det tuffaste dygnet. Tänk på att du mår bättre så fort glykogendepåerna är tömda och kroppen börjar ta av fettet. Om du äter något nu så fyller du på glykogenlagren och drar ut på tiden fram till maximal fettförbränning. Arbeta istället på att göra din målbild levande. Upplev hur bra du mår när du nått ditt mål.

Dag 4 

Nu börjar det hända saker i kroppen! Glykogenlagren är i stort sett tömda och kroppen börjar hämta all sin energi från kroppens fettdepåer. Nu börjar du må allt bättre, även om det kommer stunder av trötthet. Varva dagen med att fokusera på ditt resultat och ta promenader. Det tanken kan skapa och tro på, kan uppnås. Ge dig själv de tankar du behöver för att lyckas.

Dag 5

Mer än halva veckan har nu gått och du har klarat de första tuffa dagarna. Från och med nu hämtar kroppen sin energi från fettdepåerna. Att fettförbränningen skjuter fart kan du själv märka på andedräkten och svetten som ändrar doft. Det går också att mäta ketoner, som är nedbrytningsprodukterna av fettet i urinen. Du märker också att du blir piggare. Du får en känsla av välbefinnande och

lätthet i kroppen och att hungerkänslorna minskar. Nu när kilona rasar och du har allt lättare att röra på dig, kan du använda den ökade energin för höja intensiteten när du tränar.

Dag 6

Nu är det full fart på fettförbränningen i kroppen. Ketonerna håller hungern borta. VLCD ger dig protein, kolhydrater, fettsyror, vitaminer, mineraler och antidoxidanter. Dessa ser till att kroppens organ får det dagliga behovet av näring och att kroppen producerar en lagom mängd ketoner. Nu stiger humöret och du känner verkligen att du går ner i vikt. Då du nu minskat intaget av mat minskar också slaggprodukterna och toalettbesöken blir färre. Tänk på att fortsätta att dricka ordentligt tillsammans med psylliumfröskal och Omega olja för att hålla magen igång. 

Dag 7

Ett stort grattis! Du har bevisat för dig själv att du är stark i tanken och din motivation kommer nu att hjälpa dig igenom resterande dagar.