Viktresan på 14 dagar

Fasta och ketos

Ketos

Ketos handlar om att få kroppen att bränna fett istället för socker för energi. När du skär ner på socker och kolhydrater, tvingas kroppen hitta ett annat bränsle. Det är då den börjar använda ketoner från fett, och voilà, du är i ketos!

För att komma dit, minska på bröd, pasta, och socker. Istället, ät mer av bra fetter som avokado och olivolja, och lagom med protein. Det är som att din kropp går från att använda bensin (kolhydrater) till diesel (fett) för att rulla på. Varför är det bra för viktnedgång? Jo, när kroppen bränner fett, krymper dina fettdepåer – vilket följaktligen betyder att du förlorar vikt mycket snabbare. Dessutom hjälper ketos att hålla aptiten i schack, du blir helt enkelt inte lika hungrig.

För att komma in i ketos, ge kroppen några dagar där du drar ned ordentligt på kalorier. Ketos upplevs olika för olika individer och var beredd på att du under de första dagarna kan känna dig lite trött och att du tänker mycket på mat. Men håll ut, för snart är du i “fettförbränningsläge” och många upplever då en härlig uppfyllande känsla i kroppen. Du känner dig pigg och sund. Det bästa är att ketos inte bara handlar om viktnedgång. Det kan ge klarare tankar, högre energinivåer och stabilare blodsocker. Det är som en bonus för din kropp!

Så, om du vill kickstarta din fettförbränning och känna dig piggare, ge ketos en chans.

Fasta

Att fasta, det vill säga att frivilligt avstå från att äta under vissa perioder, har under de senaste åren fått ökat intresse och fästa inom många olika grupper i dagens samhälle. Fasta som en kulturell och historisk praxis sträcker sig över olika tidsperioder och samhällen och har djupa rötter som går bortom religiösa traditioner. Många kulturer har omfamnat fasta som en symbolisk handling av självdisciplin, andakt och gemenskap. Inom islam, hinduism, judendom och kristendom observeras fasta som en form av hängivenhet och renhet.

Denna praxis sträcker sig dock även bortom religiösa sammanhang och har fått ökad popularitet för gemene man. I dagens samhälle omfamnar människor fasta för dess påstådda hälsofördelar, inklusive viktminskning och förbättrad metabolisk hälsa. Fasta har utvecklats till en bredare livsstilstrend, där människor utforskar olika former av periodisk fasta som en del av en holistisk syn på välmående.

Fasta i praktiken
Begreppet fasta omfattar en rad olika metoder där individer periodvis avstår från att äta under specifika tidsramar. I denna text kommer vi att utforska olika typer av fasta, inklusive ätfönster och vad du ska tänka på under fasta.

Ätfönster (Time-Restricted Eating): En vanlig form av fasta är att begränsa ätandet till specifika tidpunkter på dagen, vilket ofta kallas ätfönster. Det kan vara så kort som 6-8 timmar per dag, där resten av tiden betraktas som fasta perioder.

Periodisk Fasta: Det innebär att cykliskt alternera mellan perioder av fasta och perioder av normalt ätande. Det kan variera från några dagar i veckan till längre fasta perioder.

Vattenfasta: Detta är en metod där du helt avstår från födointag och endast konsumerar vatten under en definierad tidsperiod. Det är en strikt form av periodisk fasta och påstås ha hälsofördelar, inklusive detoxeffekter och förbättrad mentalt fokus.

Gällande Regler under Fasta: Under fasta perioder undviker deltagarna kaloriintag och konsumerar oftast endast vatten, te eller kaffe utan kalorier. Detta tillstånd med låg insulinproduktion antas ge kroppen tid att reparera och regenerera celler.

 

5:2 och 16:8

5:2 Fasta: Denna modell innebär normalt ätande i fem dagar i veckan och begränsat kaloriintag (vanligtvis cirka 500-600 kalorier) under de återstående två dagarna.

16:8 Fasta: Också känd som det dagliga ätfönstret, där man fastar i 16 timmar och äter under en 8-timmarsperiod varje dag.

Vilken fasta modell som passar bäst beror på individuella mål och preferenser. För viktminskning kan en kombination av kaloribegränsning och fasta, som 5:2, vara effektiv. För att förbättra metabolisk hälsa och enklare integration i vardagen kan 16:8 vara ett lämpligt alternativ. Det är också bra att börja gradvis och fokusera på näringsrik mat under ätfönstret. Att vara uppmärksam på kroppens signaler och vara konsekvent med fasta är avgörande för att uppnå de bästa resultaten.

Ett bra tips är att kombinera fasta och Very Low Calorie Diet, vilket ger dig det bästa av två världar. Du får fortfarande många av fördelarna av fasta, men den kan av många upplevas mildare och enklare att ta sig igenom. Vi rekommenderar i så fall att du testar 16:8, vilket innebär att du fastar i 16 timmar och har ett ätfönster i 8 timmar.

Det skulle till exempel kunna innebära att du äter lunch ca kl 12.00, ett mellanmål vid kl 15 och middag kl 19.30. 

Om du inte vill räkna kalorier och göra det enkelt för dig så rekommenderar vi dig att du testar färdiga VLCD-produkter. Det garanterar dig att du får i dig alla näringsämnen din kropp behöver och rätt antal kalorier. Använder du våra produkter från Anew och äter tre sådana måltider per dag så har du ett kalorieintag på under 800 kcal per dag. Det är så lågt att du har goda chanser att få kroppen att komma i ketos (Det vill säga det stadie när kroppen ställer om och börjar använda dina fettdepåer som energi istället för kolhydrater. Men mer om ketos i nästa avsnitt). Anew produceras och utvecklas här i Sverige och håller hög kvalitet. Enkelt, säkert och värt ett försök.

Om du tycker detta skulle fungera för dig så har vi satt ihop ett litet startpaket som ger dig tre stycken VLCD-måltider för en vecka.

[/et_pb_code][/et_pb_column][et_pb_column type="1_3" _builder_version="4.24.0" _module_preset="default" global_colors_info="{}"][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]